Bye bye Lannis

Bilder från igår och idag. På översta bilden ser ni en kallkälla/hälsokälla som ligger en bit från byn. För att ta sig dit behöver man gå en bit på myrmark vilket ni ser på bild tre! På bild två ser ni en närbild på bottnen i kallkällan som är i rörelse då det ständigt strömmar in kallvatten underifrån. Eftersom jag är som jag är var jag tvungen att testa  att stoppa ner handen och känna där det bubblar upp.. det var som ett kallt hårt och obehagligt hål rakt ner! 
När vi kom tillbaka efter det lilla äventyret till hälsokällan igår så var det grillning vid älven! 
Just nu är naturen så fin med alla fåglar och med det nästan eviga solljuset! 
 
 
Men! Imorgon beger jag mig hem och först om tre månader återförenas jag med Lappland, furustugan, metallverkstaden och tjejerna på bilderna ovan! Kommer sakna vissa av punkterna, men just nu ska de bara bli så himla skönt att få komma hem!
 
 
 
 
 
xoxo / M

Best friends

Fick en beställning på "bästisringar" av en vän för ett tag sedan och här ser ni resultatet!! Dom är som vanligt helt i silver! Själva symbolen (8-an) står (som ni kanske vet) för evighet och inuti ringen är det graverat "Bästa vänner för alltid E<3 E" !
Igår blev jag klar med ett armband och en ring, till mig själv! Nu har jag bara två till smycken att göra klart innan det blir sommarlov! Kommer nog att sakna verkstaden under sommaren..
 
NU - Tenta i gemmologi! Wish me luck!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Ametistring

En beställning från min bästa Veronica! En silverring med en rörinfattad ametist! Hade inga ametister på lager så jag fick köpa ut en av  Maya som hon köpte i Ryssland! 
Idag blir det verkstaden hela förmiddagen och gemmologiplugg hela eftermiddagen! Imorgon är det gemmologitenta! 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Kristallopal

I veckan tog Tobbe (en av stensliparna på skolan) med sig lite opaler som jag fick titta på! Trots bra kompispris kostade opalen ni ser ovan 720kr, men jag kunde inte låta bli, den är så fin! Dessutom är den ju slipad här på skolan vilket är lite kul! 
Iallafall så valde jag att göra ett enkelt halsband till mig själv. Gjorde en helt vanlig cabochoninfattning till stenen och använde en tunn ärtlänk till själva halsbandet!
Var sjukt nervös när jag skulle sätta in stenen eftersom opal är en enormt skör och ömtålig sten. Om man slinter med verktygen är det kört och det vill man inte ska hända på en så pass dyr sten! Men som ni ser gick det bra!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Veckan i verkstaden

Lite bilder från verkstaden den här veckan! kommer bilder på färdiga resultat senare idag och imorgon!
 
 
 
 
 
xoxo / M

Ett helgäventyr

Vi har infört att åka  på utflykt/äventyr varje helg! Idag var huvudattraktionen sveriges nordligaste allmänna väg, vi besökte den förrförra helgen också men då åkte vi inte på hela! Så vad hände idag? Vi fikade massa gofika, vadade i en isande kall älv, åkte längst med hela sveriges nordligaste allmänna väg, tränade cheerleading, sprang upp för ett litet berg/kulle, tog hoppbilder på en bro, spanade på renar m.m. 
Denna vecka har det varit full fart så bloggen har inte varit så bra uppdaterad! Men har hunnit göra klart en hel del smycken jag inte visat än! Så det kommer inom kort! 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Simple pearl earrings

För ett tag sedan gjorde jag ett halsband med en stor pärla till mig själv (som jag visat i ett annat inlägg). Förra veckan bestämde jag mig för att göra ett par matchande örhängen och här ovan ser ni resultatet! De blev enkla och stilrena vilket jag gillar, så jag är nöjd! 
Just nu är det full fart!
7 stycken smycken ska färdigställas.
2 tentor ska avklaras.
2 inlämningsuppgifter ska bli klara.
2-5 personers grejer ska knölas in i min stuga över sommaren.
1 väska ska packas.
Och allt detta ska jag hinna med innan nästa torsdag, för då bär det av hemåt! 
Så nu är det bara att köra på in i det sista!
 
 
 
 
 
xoxo / M

Söndagsutflykt

Igår var volvoraggarna på utflykt igen! 
 
Hinner inte skriva så mycket mer för nu bär det av till labbet och metallverkstaden! 
 
 
 
 
 
xoxo / M
 

Slipsnål

Denna slipsnål har jag gjort nu i veckan! Meningen är att morfar ska få den när han fyller år i sommar (eftersom morfar inte hanterar internet kan jag visa er redan nu). Slipsnålen är gjord i sterling silver och har två rörinfattade safirer! Dessutom har jag graverat in morfars initialer. Det var faktiskt kul att göra en slipsnål så får se om det blir några fler framöver! Dock är det kanske inte så många som använder slips längre?
Idag står plugg, promenad, supernatural och friterad kyckling med sötsur sås på schemat! 
Hoppas ni får en fin lördag!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Let´s go, go, go

Ännu mer arbete på gång! Varför jobba långsamt när man kan jobba snabbt?
Är snart klar med alla dom beställningar jag fått och om inga fler beställningar droppar in ska jag försöka ta mig till sliprummet och slipa ett par stenar! 
Idag har jag varit i både labbet och metallverkstaden men just nu sitter jag och Jessica i hennes stuga och försöker lösa veckans uppgifter i företagsetableringen, segt! 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Silversippa

Innan påsk gjorde jag ett halshänge med en blåsippa, min kusin såg den och ville ha en ring. Här ovan ser ni resultatet av hennes beställning! Ändrade lite i designen och satte en rörinfattad iolit i mitten istället för en silverkula! 
Idag ska jag först till labbet och därefter till metallverkstaden och arbeta med tre ringar och en slipsnål! 
Ha en bra minilördag! 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Armring med topas

Idag gjorde jag det sista finliret på denna armlänk med två rörinfattade topaser! Detta är en beställning jag fick av en vän som skulle hitta en konfirmationspresent till någon tjejkompis! 
Blev faktiskt väldigt nöjd och funderar på att göra en till mig själv! haha
Imorgon kommer det även upp bilder på en ring jag gjorde klart idag!
Nu blir det fiskgryta hos Madde! 
 
 
 
 
 
xoxo / M

More work

Igår påbärjade jag två nya smycken och blev nästan klar med båda, så resultat kommer upp inom kort!!
Nu bli  det först labbet någon timme och sen metallverkstaden resten av dagen!
 
 
 
 
 
xoxo / M
 
 

Instagram

Några av mina senaste inlägg på instagram! Om ni vill följa mig där heter jag "millymalin"!
 
Just nu håller jag på att baka och fixa för fullt, för vid klockan 3 kommer det hit folk och ska fika! En försenad födelsedagsfika med Lannavaarafolket!
Imorgon är det måndag igen vilket betyder full fart i verkstaden! 
 
 
 
 
xoxo / M

En lapputflykt i svartvitt

Lite bilder från dagens utflykt till Finland! 
Vi hade stopp i övre soppero, Karesuando (både den svenska och finska sidan) och Enontekiö i Finland! Det finns så mycket skumma grejer i affärerna häromkring... renblod i hink, ripfötter, saltsten, 1liters ölburkar... inget förvånar mig längre! Men trots alla skumma grejer har man fått med sig en del grejer hem... finsk alkohol och salmiak i mängder, bland annat!
Vi passade också på att åka, springa och ta hoppbilder på Sveriges nordligaste allmänna väg! 
Ikväll blir det Tacos, Eurovision song contest och efterrättsbuffé med de tre andra ni ser på understa bilden! 
 
Ps. Om ni åker till Finland så leta efter mumins smultronläsk! Den bästa läsken någonsin!!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Burning skies

Bild från igårnatt precis innan klockan 12! 
Om ungefär en timme bär det av till Karesuando och Finland! Ska bli skönt att komma bort från byn i några timmar!
Uppdatering kommer senare när jag är tillbaka i stugan! 
Ha en grym lördag!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Blingbling i klofattning

Innan jag åkte tillbaka till Lannavaara efter påsk så fick jag en sten av farmor som hon ville att jag skulle sätta i en ring till henne (stenen kommer från ett trasigt guldörhänge). Här ovan ser ni resultatet! Har ingen aning om vad det är för sten eller ens om det är en sten, men fin är den iallafall och jag tyckte att den gjorde sig bra i denna ring!
Blev faktiskt riktigt nöjd och jag hoppas att farmor också blir det! 
 
Ikväll ska jag, Jessica, Sandra och Madde se supernatural och äta kvällsmat (som varje kväll i våra Lannavaaraliv)! Imorgon är det lördag så då får man äntligen sova ut, iallafall om man vaknar innan klockan 11 för då bär det av mot Finland på roadtrip! 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Conoskop

I labbet kan man även använda sig av ett conoskop för att få en ledtråd till stenens identitet!  Det man gör är att man letar efter stenens optiska axel, denna hittar man genom att leta efter ett regnbågsfärgat skimmer (se bild två) som ska finnas i en viss vinkel. När man hittat den optiska axeln placerar man conoskopet (glaskulan) framför. I conoskopet uppträder då ett visst mönster (ni ser olika mönster i bild 1,2 och 4) som avslöjar om stenen är unaxial eller biaxial. Vissa stenar är unaxiala och vissa är biaxiala och därför kan man alltså utesluta vissa stenar efter att man använt sig av conoskopet. 
Att identifiera sten är svårt, grymt svårt och kräver att man testar stenen på alla möjliga olika sätt!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Klofattning

Här ser ni ett par steg för steg bilder på en ring med en klofattning som blev klar igår! Det färdiga resultatet kommer upp senare idag (med sten i infattningen)! Det var min första klofattning och eftersom en sån kan se ut på hur många sett som helst så kunde jag göra lite som jag ville, vilket var kul! 
Idag hade jag tänkt hänga lite i labbet, lämna in en inlämningsuppgift i företagsetablering och om jag hinner jobba lite i metallverkstaden! 
 
 
Har fått massa kommentarer vilket är kul!! Känns inte som man pratar med sig själv lika mycket, haha! Ska försöka svara på alla kommentarer under dagen!
Ha en bra Fredag!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Opal och silver

Idag blev denna beställning klar! 
En halvrund silverring med en infattad vit opal! Dessutom ville hon som beställde ringen ha ordet "believe" ingraverat på insidan vilket ni ser på sista bilden! För att gravera det fick jag lära mig en ny graveringsmaskin, så det var spännande! 
Blev faktiskt väldigt nöjd med denna ring och funderar på att göra fler fast i lite annan utformning! Vi får se! 
Nu blir det vin, eurovision song contest delfinal, banankaka och chips hos Madde! 
 
 
Ser också att jag under dagen haft väldigt många nya som hittat till min blogg! Alltid lika kul! Om ni nu har lust att kika in igen så kan jag utlova bilder från labbet och bilder på min första kloinfattning (alltså bilder på fler smycken jag gjort). 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Working in progress

Några bilder från verkstaden igår! Idag hoppas jag att någon av de två ringarna jag håller på med blir klara så håll utkik efter resultat! 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

A simple pearl necklace

Har länge velat haft en lång tunn kedja med bara en stor pärla i. I måndags kom denna silverkedja som min lärare beställt till mig så då kunde jag äntligen göra ett sådant halsband som jag tänkt mig! Pärlan är köpt i Amsterdam och eftersom jag har flera stycken pärlor till funderar jag på att göra ett par matchande örhängen! 
Igår var jag i Kiruna så då hann jag inte vara i metallverkstaden någonting alls, men idag ska jag vara där nästan hela dagen, med undantag för ett par timmar i labbet! 
Ha en bra lill-lördag!
 
 
 
 
 
xoxo / M

Labbet - vågen

Imorse gick jag och Jessica än en gång till labbet! Idag satsade vi på att lära oss vågen, vilket jag  tror vi gjorde eftersom det inte var särskilt svårt. Det enda svåra är att denna sortens våg är superkänslig så man måste stänga av all ventilation och typ försöka hålla andan för att inte förstöra resultatet. (Helst ska vattnet i  koppen vara 4grader för det mest exakta resultatet). 
Man använder vågen för att väga stenens vikt i luft och stenens vikt i vatten. Man får då två värden vilka man använder till en speciell uträkning. Denna uträkning ger ett visst värde som man kallar specifik vikt eller SG. Alla stenar som exempelvis rubin, granat, diamant och så vidare har en viss specifik vikt! Om man till exempel får fram att den specifika vikten är 3,99 så kan stenen vara en rubin. För att veta säkert gör man flera andra tester i labbet, men vågen ger en ledtråd!
Imorgonbitti vid 9 bär det av till Kiruna! Kanske blir en tur i labbet innan dess...
 
 
 
 
 
xoxo / M

Brickor

Även dessa örhängen hann jag göra förra veckan! Dessa har min vän Emma beställt och hon verkade iallafall bli nöjd och sa att de var precis som hon tänkt sig! De är gjorda i sterling silver som de flesta andra smycken jag gjort!
Idag är det måndag och egentligen skulle jag och Jessica hämta Sandra i Kiruna idag.. men Sandra är lite långsam så det verkar som vi ska hämta henne först senare i veckan!
Så nu när måndagen är helt fri kommer jag spendera dagen i labbet och i metallverkstaden där jag ska fortsätta på en opalring jag fått en beställning på!
 
Idag fyller också världens bästa pappa år (alltså min pappa) så grattis!! 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Det nästan eviga dagsljuset

Några bilder från fredags och lördags! Vissa av dessa bilder är tagna vid runt 10 på kvällen, visst är det sjukt att det är så ljust?
På sista bilden bakom Jessica ser ni Lannavaaras berg/kulle! Lannavaara betyder "nybyggarberget" eller något liknande och det är berget/kullen som ni ser på bilden som varit med och gett Lannavaara sitt namn! 
Igår påbörjade jag och Jessica en lista på saker vi ska göra dels innan sommaren och dels innan vi åker härifrån för gott. På listan innan sommaren står; se klart alla säsonger av supernatural, besöka en hälsokälla, bestiga Lannavaaraberget, åka till Karesuando och åka till Finland! Så ni kan förvänta er bilder på detta framöver!
Imorgon bär det av till Kiruna för att hämta Sandra! 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Silverring med rörinfattad granat

Den senaste ringen jag gjort! Det är verkligen svårt att få till silverytor på bild... ibland reflekterar det bara så sjukt mycket ljus så att allt bara blir vitt.. Dessa bilder är ju inte optimala men man ser på ett ungefär hur ringen ser ut i verkligheten! 
Ringen är gjord i sterling silver och har en rörinfattad granat! Detta är en av mina första beställningar som jag fått av någon som jag inte känner sedan tidigare! Sjukt kul! Hoppas bara att hon som beställde ringen blir nöjd! Om inte så får jag göra en ny! 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Labbet

Bilder från labbet! På bilderna använder jag mig av en grej som heter polariskop, denna använder man för att avslöja om stenen är isotrop, anisotrop, polykristallin eller spänningsanisotrop vilket är en ledtråd när man ska identifiera ädelstenar. Det man gör är att man lägger ädelstenen på linsen som ni ser att det lyser ifrån och sen så snurrar man på linsen och ser hur stenen uppför sig. När man är i labbet ska det vara så mörkt som möjligt förutom från apparaterna man använder för att få så exakta värden som möjligt. 
Mer bilder från labbet och de olika apparaterna kommer!
 
 
 
 
 
xoxo / M

Pärlring

I den förra metallkursen hade vi en uppgift som gick ut på att göra en halvrund ring, vilken ni ser ovan! När den var bedömd och klar av lärarna (fick högsta betyg på kursen woopwoop) så bestämde jag mig för att sätta på en pärla! Så häromdagen fixade jag ringen och satte på en pärla! 
Dennna vecka har jag gjort en hel del så jag har massa bilder kvar att visa! Tänkte också lägga upp bilder från "labbet" och lite naturbilder för att visa att snön är kvar och att solen är uppe hur länge som helst! Så håll utkik och ha en bra lördag!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

RSS 2.0