iolit / cordierit / vattensafir

Förra veckan spenderade jag ett par timmar i slipverkstaden. Först ut att slipas blev en av ioliterna jag själv grävt fram i Finland!
I helgen har jag målat om i min stuga, resultat på det kommer någon gång under veckan! Blev faktiskt nöjd så nu trivs jag lite bättre i stugan! 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Med kylan kom norrsken

Här i norr börjar temperaturen ligga runt 0 på dagarna och dessutom börjar vi gå mot allt mörkare tider! Gillar varken kylan eller mörkret men det medför norrskenet, som inte är helt fel! 
Imorgon blir det uppsatsskrivande om akvamarinens bildningsmiljö! Faktiskt riktigt spännande!
Godnatt!
 
 
 
 
 
xoxo / M

Kärlek

Just nu saknar jag personerna på bilderna (med flera) så in i h-lvete mycket!
Idag är en sån dag jag bara vill åka hem och träffa dom jag gillar mest, därav detta inlägg med lite blandade bilder från sommaren.
 
 
 
 
 
xoxo / M

Silver och akvamarin

Igår gjorde jag klart den första ringen för den här terminen! 
Det blev en silverring till mig själv med en rå bit akvamarin! 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Bergkristall

Några av mina fynd från den sista exkursionen! Där vi framförallt letade efter bergkristall! 
 
Idag har jag hängt i verkstaden nästan hela dagen vilket resulterade i en färdiggjord ring! Bild på den kommer imorgon! 
 
 
 
 
xoxo / M

Granater

I onsdags klättrade vi i berg för att få tag på dessa stenar. Jag överlevde och fick dessutom med mig en hel del granater! Här ovan ser ni mina finaste fynd från den dagen!
Granater finns i en mängd olika sorter och färger. Vi plockade almadingranater som är röda, men eftersom dessa är opaka (ogenomskinliga) så ser de mest svartbruna ut! Angående formen så växer de i 12-sidiga kristaller som ni också ser ovan! 
 
 
 
 
xoxo / M

iolit / cordierit / vattensafir

Här ser ni stenarna jag var och grävde efter i Finland förra helgen!
Stenen heter alltså iolit/cordierit/vattensafir och används ofta som ett substitut till blå safirer. Ioliten är pleokristisk vilket innebär att stenen har olika färger beroende på i vilken vinkel man ser stenen ur. Eftersom det är den safirblåa färgen man vill åt måste man vara noga när man börjar slipa stenen att man slipar den i rätt vinkel, annars kan stenen få en tråkig brun färg! 
Här ovan ser ni mina finaste fynd av iolit! Hoppas på att kunna få till några fina slipningar och sedan använda dem i smycken framöver! 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Vassijaure

Igår stod bergkristalljakt på schemat! 
Först åkte vi minibusstur mot riksgränsen i ca 3-4timmar. När vi närmade oss Vassijaure var vädret inte på vår sida utan det spöregnade.. vi var därför tvungna att avvakta så vi satte oss på en restaurang och åt lunch! 
Efter lunchen åkte vi ner till stranden för att åka båt över till Vassijaure. Det fick bara plats 5personer i varje båttur så att få över alla på rätt sida av Torneträsk tog ungefär två timmar! När alla väl var på samma sida började vi vandra i fjället. Våra lärare hade ingen koll på vägen så vi gick runt i  två timmar innan vi hittade fram till platsen med bergkristaller! Eftersom det tog så lång tid att hitta dit så fick vi bara leta bergskristaller i en timme innan vi var tvungna att gå tillbaka eftersom solen höll på att gå ner... När vi väl skulle åka båt tillbaka hade det blåst upp rejält så jag blev helt genomblöt trots regnkläder!
Det hela kändes rätt drygt men jag hittade några fina bergkristaller, gick i en fantastisk natur och hittade dessutom hjortron vilket jag länge drömt om att hitta! haha
 
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

I jakten på granat

Några bilder från dagens exkursion till någonstans i närheten av riksgränsen (Sverige/Norge)!
Överst är flera bilder tagna från bilrutan. Vädret var disigt så man såg inte så mycket man velat men det var ändå helt fantastiskt fint! När vi väl kom fram till berget vi skulle leta granater i så var det en bit att  gå och sen en hel del klättring som gällde! Min höjdrädsla och kondition sattes på prov! 
Någonstans i mitten av alla bilder ser ni sten.. Glimmerskiffer med granater i för att vara mer exakt! Det var här man knackade ut granaterna! Kommer lägga upp ett separat inlägg med mina fynd!
På sista bilden ser ni en sned bild på lapporten som jag också tog lite snabbt ifrån bilfönstret! haha
Imorgon startar exkursionen 06.50... Så nu ska jag förbereda lite inför morgondagen då vi ska leta bergkristall! 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Svappavaara

Dagens exkursion gick till Svappavaaragruvan där vi fick leta sten och åka sightseen! Dock fanns det inte så jättefina stenar utan mest järnmalm och lite så! 
Imorgon bär exkursionen av till Björkstugan vid riksgränsen (Sverige/Norge) för att plocka granater och andra stenar. Så imorgon väntar 8h i minibuss. 
 
 
 
 
xoxo / M

Finland

I helgen var jag som tidigare nämnt i Finland för att leta sten! 
Här ovan ser ni ett par bilder från resan! Hela fredagen var resdag och likaså söndagen (totalt kanske 20h i minibuss)! Lördagen var dagen då vi grävde sten!
På dom två översta bilderna ser ni happaranda där vi var på Ikea och åt lunch. På bilderna precis under ser ni bilder från jakten på sten! Hittade massor med fina stenar (vilka gjorde vissa i gruppen smått irriterade haha). Bilder på de stenarna tänkte jag lägga i ett separat inlägg så det kommer framöver! 
Jakten på sten var tuff... Vi gick vilse i ca 1h, blev blöta upp till knäna, hade neonvästar för att inte bli nerskjutna under älgjakten, hade älglöss över hela våra kroppar och mygg som surrade och sög blod. På kvällen var man helt slut och träningsvärk började smyga sig på! Men det var okej eftersom man hade fått tag i massa fin sten!
Vi bodde på en camping som hade sjukt fin utsikt vilket ni ser på flera av bilderna! På campingen bodde vi i en 8mannastuga trots att vi var 9personer, men det gick bra det med!  
På söndagen, på vägen till Lannavaara, besökte vi jokkfall vilket ni ser på de understa bilderna!
 
 
 
 
 
xoxo / M

RSS 2.0