Kiruna - Abisko - Björkliden

Sista heldagen med familjen spenderades till stor del på vägen då vi körde ca 60mil för att slutligen komma till Björkliden! Vägen dit är väldigt vacker med höga snötäckta berg!
När vi sedan begav oss tillbaka mot Lannavaara stannade vi till i Kiruna och åt middag!
 
 
 
 
xoxo / M

Icehotel

Denna vecka har familjen varit på besök i lappriket!
I onsdags bar det av till Icehotel i Jukkasjärvi vilket ni ser på bilderna ovan!
Vi var på utflykt till olika platser varje dag så fler bilder kommer framöver! Tidigare idag åkte familjen tillbaka till Gotland men jag är kvar häruppe, så nu känns det lite ensamt här i stugan!
 
Nu ska jag dricka te och skriva en projektplan till mitt examensarbete inom guldsmide. Om min idé går igenom ska jag fördjupa mig mer i hur man skapar olika infattningar! Hoppas!
 
 
 
 
xoxo / M

Gjutkurs

 
Gummiform in the making! För att kunna gjuta en sak kan man göra en gummiform.
Gummiformen pressas ihop under värme och tryck.
Efter man tryckt ihop formen skär man upp med skalpell. Denna form kan man sedan använda för att trycka figurer i vax.
Till höger ser ni små ljusblåa vaxfigurer som jag tryckte i min gummiform.
Dessa vaxfigurer sätts sedan ihop till ett så kallat "gjutträd" med en värmepenna.
Några av de olika vaxfigurerna jag skapat och satt på gjutträdet.
Carola visar hur man fäster gjutträdet i en gjutfot.
En cylinder placeras sedan över gjutträdet.
Sedan blandas gips ihop och körs i en vakuummaskin för att sedan hällas ner i gjutformen! Dessa gjutformar låter man stelna för att sedan sätta in dem i ugnen och låta vaxfigurerna smälta ut.
Ett annat gjutträd in the making! Kotten och legogubben är mina så resultat på det kommer framöver! Legogubben och kotten smälter bort och försvinner i ugnen så därför behöver man inte göra en gummiform av dessa utan de kan stoppas direkt in i ugnen.
Testade även på sandgjutning!
Och ossa sepiagjutning där man använder skelett av bläckfisk!
Jag valde att ossa sepiagjuta en liten almandingranat jag plockat själv på en av våra exkursioner.
Såhär blev avgjutningen med guld från en gammal guldkedja i 18K!
När gjutträden stått tillräckligt länge i ugnen vägs silver upp i rätt mängd. Vi använde ca 1kg silver till enbart slunggjutningen!
Göran demonstrerar själva gjutslungan.
Gipsformen placeras i gjutslungan bredvid en degel fylld med silver. Man smälter sedan silvret och när de har rätt konsistens "släpper"  man slungan och det smälta silvret tvingas in i gipsformen!
När man kylt ner gipsformen och tagit bort de mesta av gipset så framträder gjutträdet och de vaxfigurer man stoppade in är numera i silver (med en svart yta)!
Gjutträden tvättas och klipps itu.
Såhär blev gjutträdet med kotten och legogubben.
Efter att ha syrabadat avgjutningarna ett tag försvinner de svarta och istället blir de vita.
Syrabadet!
I helgen har det varit full fart på skolan! Det har nämligen varit gjutkurs hela dagarna denna helg! Sjukt roligt verkligen! Har försökt förklara lite steg för steg i gjutprocessen men det är så sjukt mycket mer att tänka på... siffror, temperaturer osv!  (Hoppas ni förstår litegrann hur de går till i alla fall)
Som ni ser på bilderna så kommer det inte ut helt färdiga produkter utan man måste efterarbeta metallen för att få fina ytor och liknande! Efterarbeta gjutningarna ska jag göra framöver så resultat kommer efterhand!
Är helt död i kroppen nu då vi varit i verkstaden från kl. 9-19 varje dag!
Imorgon kommer min familj hit och stannar tills fredag!! Så det blir utflykter och mys hela veckan!
Nu blir det däremot sängen!
 
 
 
 
xoxo / M
 
 

Sky

Såhär kan himlen se ut under ett dygn i Lannis!
Morgonsol vid 09:07, klarblå himmel vid 12:34, skymning vid 16:28 och sedan norrsken och stjärnklart vid 22:23! Himlen är något man inte kan klaga på då den ofta är väldigt vacker!
 
 
 
 
xoxo / M

Vaxformning

Nästa helg är det dags för den efterlängtade gjutkursen där vi ska lära oss gjuta ädelmetaller!
När man ska gjuta behöver man såklart något att gjuta av! Man kan använda saker som till exempel kottar och gamla smycken men man kan också skapa egna former i vax som man sedan gjuter av! Igår tog jag med vax hem och satt hela kvällen och försökte göra en liten ripa i vax! Vaxet är ganska hårt så för att få till formen använde jag mestadels skalpell och skar bort material. För att sedan få en bra yta använde jag en nagelfil och sen värmde jag vaxets yta med tändstickor så att ytan på vaxet smälte och blev jämnare och blankare. Första gången jag försökte värma råkade jag smälta näbben så att fågeln istället såg ut som en säl. Så försök två var jag mycket mer försiktig med värmen.
Blev ändå ganska nöjd, så vi får se om det blir lika fint i silver som jag har tänkt!
Tänkte försöka mig på att göra fler vaxformer men vet inte riktigt vad än! Några förslag?
 
 
 
 
 
xoxo / M

Promenad på myren

Idag gick jag, Jessica och hundarna en promenad på den snötäckta myren och jävlar va jobbigt det var! Trots att vi gick på ett skoterspår sjönk vi ner till knäna/låren i snön så det kändes som värsta träningspasset!
Nu blir det mat och serietittande hos Madde - som varje dag!
 
 
 
 
xoxo / M

Paradise Jokkmokk

Nu är jag tillbaka i stugan efter en dagstur till Jokkmokk! Det var riktigt skönt att komma bort från byn och dessutom sjukt roligt att spana in Jokkmokk! Jag och Madde gick lös bland alla norrländska delikatesser och passade även på att äta souvas till lunch vilket är ett slags renkött som vi åt i mjukt bröd med sallad och dressing! Riktigt gott.
Jag tyckte Jokkmokk var väldigt fint och mysigt! Kändes lite som att åka tillbaka till ett annat årtionde!
På vägen tillbaka till Lannis blev det burgare i Gällivare!
Bra dag med lite för mycket shopping.
 
 
 
 
 
xoxo / M

Psykbryt

Ett par vintriga bilder jag tagit den senaste tiden!

De två senaste veckorna har varit allt annat än roliga. Fasettstenen vi ska slipa har fått mig att bryta ihop varje dag! Häromdagen satt jag och grät över 1h på skolans toalett och kände mig tragisk. Idag har jag bara tappat hoppet helt om att bli klar i tid. Har spenderat snart 64h på att slipa stenen men knappt kommit någonstans...
 
Imorgon unnar jag mig själv en tidig helg och åker till Jokkmokk marknad och tröstshoppar! Ska bli sjukt kul! Älskar marknader!
 
 
 
 
xoxo / M

RSS 2.0