Silverhjärta med rubin

Gjorde ett litet exprimentsmycke och resultatet ser ni ovan! Jag tog massa små spillbitar av silver som jag la i form av ett hjärta på en kolbit. Sedan smälte jag med gasollåga de små silverbitarna så att de smälte ihop! Sedan lödde jag på rör så att jag skulle kunna infatta två rubiner! 
Hjärtat blev en present till min kusin Emily som fyllde år i måndags!
 
 
 
 
xoxo / M

Första advent

Bilder Jessica tog på mig innan vi skulle åka på julmarknad i grannbyn (övre soppero) igår! Det var en väldigt liten marknad men jag lyckades ändå hitta en pryl jag gillade som jag ska visa senare! Dessutom serverade dom hamburgare! Gott!
 
Idag är det, som ni säkert vet, första advent! Detta ska jag fira genom att koka egen glögg med minifamiljen!
 
För gamla tiders skull kan jag även nämna att jag har min favoritjacka från Odd Molly, rutig halsduk från Mulberry och klänning från Lindex på mig på bilderna ovan!
 
 
 
xoxo / M
 
 

Duva

Fick en beställning av min kompis som ville att jag skulle göra en julklapp till hans flickvän och såhär blev resultatet! Ett halsband i silver med två duvor. Hoppas hon blir glad!
 
Idag har vi haft en föreläsning i metallurgi och hur man tekniskt framställer olika metaller, intressant men något segt! Efter föreläsningen gick jag ner till verkstaden och gjorde klart ett hänge till mamma och samlade lite information till en uppsats om crystal pullling eller czochralskiprocessen som det också kan kallas. Nu är jag i stugan och har diskat, städat lite och gjort hummus.
 
 
 
 
xoxo / M
 

Norrland so far

Som alla kanske redan vet så flyttade jag för ca 1,5år sedan upp till nordligaste Lappland för att utbilda mig till ädelstenstekniker! Här ovan ser ni lite blandade bilder från den tiden som varit! 
 
Några saker jag lärt mig: Vaska guld, slipa sten, silversmide, identifiera sten, överleva strömavbrott och kyla.
 
Några platser jag besökt: Luleå, Kiruna, Gällivare, Karesuando, Ryssland (Murmansk, Apatity och Kirovsk), Finland (Närmaste Alko samt Pyhäsalmi för att gräva efter sten), Sveriges nordligaste allmänna väg, Torneträsk och riksgränsen mot Norge (för att gräva efter ännu mer sten) och Icehotel i Jukkasjärvi.
 
Dessutom har jag testat på en hel del olika varianter av renkött, sett norrsken, plockat hjortron, fjällvandrat, bestigit Kautokeino, vadat i älven, lagt för mycket pengar på sten och spenderat oändligt lång tid i bil..
 
Förhoppningsvis blir det ännu fler äventyr innan jag flyttar tillbaka söderut igen! 
 
 
 
'
 
 
xoxo / M
.
 
 
 
 

Istid

Bilder från gårdagens promenad!
Igår gick solen ner redan vid kl 1... Solen hinner knappt gå upp innan den går ner igen!
 
 
 
 
xoxo / M
 

En vandring på älven

Allting är vitt, vitt, vitt! Ja förutom Miranda som verkligen syns bra nu när de är  snö ute! 
Idag har jag varit i verkstaden, varit ute och  gått på den frysta älven, hämtat ut paket, åkt till Vittangi och handlat och sen sett lite serie med järngänget!
Har sovit för lite varje natt i ca två veckor.. så nu är jag helt död! Så ska nog gå och lägga mig redan nu faktiskt! zzzzzz.....
 
 
 
 
xoxo / M

Guld och oxiderat silver

Igår gick vissa andra projekt inte så jättebra... Så jag tog en paus från dessa projekt och gjorde istället en ring till mig själv av gammalt spillmaterial jag hade! Det blev en enkel rund oxiderad silverring med en 14K guldkula på! Blev faktiskt ganska nöjd. Enkelt och stilrent - precis som jag gillar det! 
 
Igår så fick vi in det sista betyget från de två förra kursena. Med alla rätt på en av tentorna och högsta betyg i båda kurserna (En av kursena kunde man bara få U/G på och den andra U/3/4/5) så är jag väldigt nöjd och lättad över att slippa göra om någonting! Så nu är det fullt ös på de pågående kurserna!
 
 
 
 
 
xoxo / M

Godmorgon världen

En bild på en talgoxe jag tog igår!
 
Idag står tomtenisseaktiviteter på schemat - alltså göra julklappar! Ska försöka orka börja med projektuppgiften om crystal pulling också... men vi får se!
Ha en bra onsdag!
 
 
 
 
xoxo / M

Bergartsmikroskopering

Några bilder från kursen jag gick i helgen!
Bilderna med cirklar med olika mönster med svart runtom är alltså bilder genom bergartsmikroskopet, så alltså närbilder på olika bergarter i polariserande ljus! Helt fantastiskt vilka mönster bergarter i närbild kan uppvisa!
Det var en svår kurs och jag hann bli knäckt och känna mig värdelös x antal gånger under kursens gång! haha
Men det var sjukt intressant!
 
Idag har jag varit i labbet och identifierat klart veckans stenar och lämnat in rapport på det och varit i verkstaden och fixat lite julhemlisar - men eftersom det inte gick så bra gjorde jag en ring till mig själv istället! Ringen kommer upp här på bloggen inom kort!
 
 
 
 
xoxo / M
 

Soluppgång

Solen visar sig allt färre timmar per dygn och snart tar sig inte solen ovanför horisonten!
 
I helgen har jag haft fullt upp med helgkursen i bergartsmikroskopering och idag är det ny vecka med nya utmaningar. Målet denna vecka är att förstå den engelska boken Gemmology, Göra klart den praktiska delen av metallurgikursen, försöka att inte få ångest av labbet, börja skriva på en projektuppgift om crystal pulling, göra elektrokemiuppgifter och försöka hinna städa stugan.
Nu kör vi!
 
 
 
xoxo / M

Julklapp

Julklappen till faster Peggy är nu klar! Ett hänge i silver med en infattad kyanit!
Har fixat klart en hel del julklappar men det är fortfarande en del kvar och dessutom är det väldigt mycket i skolan just nu så det känns enormt stressigt för tillfället! Men som vanligt så är det bara att kötta och göra sitt bästa!
 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Kluster

Som min andra uppgift i titankursen valde jag att göra en ljuskopp i titan! 
Ljuskoppen skulle påminna om ett kluster av kvarts så därför ritade jag ut ett mönster som påminde om kvartskristaller! När mönstret var utritat var det bara att börja borra och såga vilket tog en evig tid eftersom titan är väldigt hårt! När allt var utsågat (ca 10h senare) så var det dags att fila och fixa ytorna! När jag kände mig nöjd med ytorna bockade jag ljuskoppen så att den fick rätt form och därefter färgade jag den med en gasollåga! 
 
 
 
 
 
xoxo / M
 

Livet i ett julkort

Bilder från gårdagens promenad! (Har lånat de två sista bilderna av Jessica)
 
Idag ska jag försöka våga mig in i labbet då det är ädelstensidentifiering på g igen! Absolut inte min favoritdel i utbildningen men det är bara att köra! Efter labbet hade jag tänkt sätta mig i metallverkstaden och jobba med den sista praktiska uppgiften i titankursen! 
Idag är nog den kallaste dagen hittills då min termometer står ner emot -30grader! 
 
 
 
 
xoxo / M
 

Gone fishing

Som uppgift nummer två i titankursen gjorde jag ett fiskedrag till pappa! Hela fisken är i titan förutom ögat som är gjort i silver! Ska fortfarande sätta på några krokar och lite sånt, men är tveksam till om man kan fånga någon fisk med denna!
På denna uppgift fick jag lära mig att nita (ögat) vilket var roligt! 
 
 
 
 
xoxo / M

Titan

Nu är båda de nya kurserna i full gång! 
Under dessa kurser ska vi bland annat: färga titan, niob och tantal genom elektrolys, läsa elektrokemi, identifiera ännu mer ädelstenar och behandla rubiner och safirer! Det känns svårt men roligt så det är bara att kämpa på! 
Här ovan ser ni en uppgift jag blivit klar med! En provkarta med färgad titan där man då använt elektrolys med olika voltstyrkor för att få fram olika färger! Har dessutom gjort klart en slags ljusstake och ett fiskedrag i titan som jag kommer visa inom kort!
 
 
 
 
xoxo / M

Norrländska roadtrips

Förra helgen åkte jag, Madde och Sandra på lite roadtrips! På lördagen drog vi mot Karesuando och Finland. På vägen dit letade vi två geocatchar (För er som inte vet vad geocatching är kan jag berätta att det är en slags "sport" där olika människor gömmer små saker och lägger in dess gps-koordinater som sedan andra människor kan leta efter med hjälp av en gps). Väl i Karesuando åkte vi över till finska sidan och handlade godis, alkohol och smörgås med renkött på macken! På söndagen begav vi oss mot Gällivare där målet var thaimat och  dollarstore! Efter vi ätit och shoppat loss på dollarstore letade vi lite geocatchar i Gällivare. Sandra körde och jag var kartläsare vilket vid ett tillfälle ledde oss in på en gångväg. 
 
Idag är det Halloweenfest i Lannis, en vecka efter resten av landet eftersom byborna inte tycker att man ska festa på allahelgona utan enbart sörja de döda. 
Ha en bra lördag! 
 
 
 
 
xoxo / M

Önskelista

1. Rå diamant, pris: några hundralappar - Kom igen.. vem vill inte ha en diamant?
2. Body lotion från Byredo 450kr -  Har parfymen i denna doft och jag älskar den därför hade jag gärna även haft denna body lotion i min ägo!
3. Vitaminspray från Håkansson ca. 200kr - Har använt denna spray i flera år men nu är den slut och jag kan inte hitta den någonstans... Någon som vet vart man kan hitta den?
4. Passfodral från Louis Vuitton ca 2500kr - Är på jakt efter något snyggt passfodral! 
5. Stelt armband från Hermes ca 4900kr - En klassiker att använda livet ut! Hade gärna haft en i varje färg..
6. Väska i modell Lily från Mulberry ca 8500kr - Den här godingen har stått på min önskelista i all evighet! Hoppas på att kunna unna mig den när jag klarat av utbildningen här uppe!
7. Spetstopp från Ida Sjöstedt ca 1200kr - Egentligen kan jag tänka mig det mesta i spets från Ida Sjöstedt..
8. Champagnekupor från Ittala ca 140kr/styck (kan även tänka mig champagne) - Har redan ganska många men kan tänka mig fler! Dessutom kan jag tänka mig champagne att ha i glasen!
9. Sneakers från Nike ca 1100kr - Dom enda gympaskor jag för tillfället äger vill jag inte ens visa mig bland folk i, så ett par nya hade inte suttit fel!
10. Pengar - Som student är pengar ett evigt behov!
11. Säsong 2 och 3 av The killing - Köpte för ett tag sedan säsong 1 och nu när jag sett klart den är jag helt fast och måste se fortsättningen! Flera säsonger verkar ha kommit upp på netflix (79kr/månad) så en prenumeration där eller någon DVD-box (349kr/ säsong) hade jag inte tackat nej till!
12. Korthållare - Har många små väskor där inte min plånbok får plats så därför hade jag gärna haft en snygg korthållare! Och inte nödvändigtvis den på bilden!
13. Klackar från Christian Louboutin ca 4000kr - Någongång ska dom bli mina..
14. Pärlor - Jag älskar som ni kanske vet sten.. men även pärlor ligger varmt om hjärtat! Hade gärna velat ha ett par japanska akoya pärlor i min ägo! Eller fler sötvattenspärlor!
15. Nagellack från Chanel ca 250kr - I vilken färg som helst! Den tredje färgen på bilden (graphite) tycker jag dock är enormt snygg! Kollektionen på bilden ovan är dessutom inspirerade av olika stenar - hur passande?
16. Handkräm från Kiehls ca 200kr - Fick hetsköpa en handkräm på taxfreen påvägen hit, den visade sig lukta gammal gubbe så en ny handkräm hade varit bra!
 
 
Detta blev ju ett väldigt långt inlägg som säkert bara mamma och pappa orkar läsa igenom men detta är iallafall vad som just nu toppar min önskelista! 
 
 
 
 
 
xoxo / M

Krackelering

Som tidigare nämnt gick jag förra helgen en extrakurs i behandling av framförallt kvarts! Här ovan ser ni en före och efterbild! Det man gjorde för att få denna färgförändring var att värma upp stenen med en gasolbrännare och sedan direkt lägga ner stenen i karamellfärg, textilfärg eller annat färgämne! Hur enkelt och snabbt som helst!!! Dock så krävs det en del säkerhet eftersom det skvätter stenbitar! Bergkristallen som jag färgade grön blev det endast små små bitar kvar av! Denna metod att snabbt värma upp och sedan kyla snabbt kallas krackelering!
Fler bilder från kursen kommer dyka upp! 
 
Nu blir det lektion i elektrokemi!
 
 
 
 
xoxo / M

Datorkaos

Lite bilder från förra veckan på den dagliga lunchpromenaden! (Nu är det mer snö)
 
Min dator har spårat ur och fungerar inte normalt... Men nu tillslut kom jag på en grej som gör att jag kan blogga igen! Hoppas det fortsätter fungera! 
Har hunnit med en hel del sen jag kom upp hit så har en hel del inlägg på gång! Bland annat bilder från en extrakurs i ädelstensförädling, bilder från Gällivare, bilder på smycken jag hunnit göra och så har jag efter önskemål från mamma och pappa slängt ihop en önskelista som dyker upp inom kort!
 
 
 
 
 
xoxo / M

RSS 2.0